Hvorfor får planter gule blade?

Har dine blomster fået gule blade? Der kan være flere grunde til at planter får misfarvninger i bladene.

Ligesom mennesker reagerer planter også til ændringer i miljøet. En af de kendte tegn på sygdom er, gule blade. Hvis din plante har fået misfarvninger på bladene, er det tid til at få detektivhatten på, for at undersøge, hvorfor planten reagerer som den gør.

Hvorfor får min plante gule blade

Kendte årsager der gør bladene gule

Der er mange årsager der påvirker en plantes vækst og sundhed. Planter og blomster er følsomme overfor temperatursvingninger, følsomme overfor kemikalier og for meget næring. Planter kræver specifikke jordkompositioner og pH-niveauer, de har forskellige behov for belysning.

5 grunde til dine planter får gule blade

1. Gule blade + indad krølning + krøllede og tørre spidser = 

Normalt ledsaget af tør jord. Din plante er under vandet. Du vil sandsynligvis også se ældre, blade faldet på bunden af planten.

Løsningen = Vand din plante oftere. 

2. Gule blade + falmer til grønt 

Normalt ledsaget af vådt jord eller endda svampe, hvis problemet har været vedvarende i et stykke tid. Dette betyder, at din plante er overvandet. Normalt falder de nederste blade, selvom hele planten kan blive påvirket.

Løsningen = omplant og vand mindre, eller lad den tørre ud og vand mindre.

3. Uregelmæssig gulning + Nogle gange misdannelse af blade =

Dette er normalt forårsaget af en skadedyr eller en mineralmangel. Hvis der ikke ses skadedyr, er dette sandsynligvis forårsaget af en mineralmangel, normalt calcium eller bor.

Løsningen = vælg en gødning, der indeholder både calcium og bor og brug gødningen en gang om måneden.

4. Hele planter gulner + kan miste blade, men ikke nødvendigvis =

Sandsynligvis noget med temperaturen at gøre. Det er enten for koldt eller for varmt. Dette vil normalt være en lys gul farve eller hvidlig gul farve. Temperaturen vil  typisk varierer alt for meget  omkring planten, dette kan blandt andet skyldes en radiator eller træk i huset. Det kan dog også være et gødnings problem.

Løsningen = Hvis ikke der er nogen åbenlyse temperatursvingninger, og jorden synes normal, kan du prøve gødning.

5. Hele planten gulner + taber ikke blade =

En "typisk lidelse" for en plante, er at den enten er at rødderne ikke har plads til at udvide - eller at din plante er i de tidlige stadier af en gødnings mangel.

Løsningen = Omplant til en større potte eller prøv gødning.

 

Gulfarvningen af bladene kan skyldes de overnævnte årsager eller mange andre årsager. Planter har ikke ansigtsudtryk og kan derfor ikke vise deres følelser som mennesket. Det de kan gøre at vise deres ubehag ved at signalere med deres blade. Kan du se at din plante begynder at vise gule pletter eller en ændring i farven, er det tid til at tage en ekstra hånd om den, så den kan komme til sig igen.

Ofte er gule blade på planter et signal om for lidt eller for meget vand. Det er en god idé, at undersøge, hvor meget netop din plante ønsker af vand, for derefter at justere vandmængden og intervallet af vanding af planten.

Misfarvning af bladene kan skyldes for meget lys. Orkidéer kan blandt andet ikke lide direkte sollys, og skal derfor helst stå ved et vindue der ikke får direkte sollys. Undersøg derfor den specifikke plante og dennes lys præferencer.

Misfarvningen kan skyldes at planten er i gang med at generer nye blade. De gamle blade vil derfor begynde at lysne i farven og tørre ud, for at give plads til de nye blade.

Er planten en staude, vil du på et tidspunkt se at bladene begynder at få en gullige farve, med brune og rødlige toner. De vil herefter visne og falde.  Dette er helt normalt og er ikke skadelige. Bladene vil komme igen når planten begynder at blomstre.

 

Hvorfor planter i potte får gule blade

Fordi planten er i en lukket potte, skal tilstanden i miljøet være nøje kontrolleret. Der er en begrænset plads, hvor i planten kan holde på vandet, næring mm.

Indendørsplanter får typisk gule blade pga. mangel på næring eller for meget salt i jorden som skyldes af for meget gødning. Det kan være nødvendigt med at omplante planten i noget nyt jord eller udvaske jorden med løbende vand. Omplantningen kan selvfølgelig forårsage chok og dermed gule blade og i værste fald fældning af bladene.

Indendørsplanter er typisk tropiske og kan derfor blive påvirket af noget så simpelt som ændring i lokation. Dette skyldes typisk af ændring i lyset og kan forårsage gule blade.

PH-værdien kan også være for højt, og forårsage tilstanden kald klorose, som også giver gule blade. Det er en god ide at bruge en PH-meter hos indendørsplanter for at give dem det rette miljø for at vokse.

Vanding fra oven kan også skylde gule pletter på bladene. Dette kaldes ”Vand Mærker” og kan ses hos planter som Afrikansk Violet, Gloksinia og andre planter med ”hår” på bladene.

Gule blade forårsaget af insekter og sygdomme

Vi har været igennem nogle af de almene grunde til, at planter for gule blade, men har ikke snakket om skadedyr og sygdomme der kan forårsage det.

  • Mider
  • Bladlus
  • Uldlus
  • Trips
  • Mellus

De fleste af disse insekter er så små at de ikke kan ses af det blotte øje. Insekterne bliver typisk identificeret ved plantens respons til deres fodring. Insekterne spiser af planten og plantens respons er typisk, reduktion i det overordnede helbred, gule blade, tørre ender i bladende.

Insekterne kan typisk bekæmpes med hyppig vask af planten eller brug af kommercielle midler som insektsæbe. 

Sygdomme i roden ses typisk i planter som er vokset for store til deres krukke eller planter der ikke kan dræne vandet effektivt, der skyldes for små huller i krukken. En hver form for angreb på plantens rod kan forårsage overordnet dårligt helbred for planten. Da dette vil forårsage at planten ikke kan suge vand og næring effektivt. Her vil der typisk ses at bladene falmer og planten generelt tørre ud.

Som du kan se, er der mange ting der kan forårsage gule og falmende blade. Det er derfor en god ide at sætte dig godt ind i, hvad netop din plante her brug for. Du kan på den baggrund sætte din plante i den optimale lokation og få en smuk plante ud af processen.

Har du brug for at vide, hvad din plante har brug for, kan du bruge chat funktionen på hjemmesiden og skrive til os, vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig. Det er også i orden at skrive til os, selvom din plante ikke er købt hos os, vi kan ikke klare at smukke blomster skal tørre ud og dø. Det vil derfor glæde os, hvis du kontakter os, hvis du har nogle spørgsmål  

 

Kan du ikke rede din plante, eller bare vil have en ny? Klik her for at se vores planter. Eller send en buket til en du holder af.